marți, 1 ianuarie 2008

Cancerul stomacului (gastric)

Cancerul stomacului (gastric)

Una dintre cele mai frecvente localizari ale bolii canceroase este aceea de la nivelul gastric. in cazul tumorilor maligne, problema cea mai importanta este aceea a diagnosticului precoce.
Etiopatogenia nu este cunoscuta. Se poate vorbi numai de factori favorizanti in aparitia cancerului si de asa-zisele „stari precanceroase". in cazul cancerului gastric, starile patologice care trebuie sa ne atraga atentia, pentru a examina mai deo¬sebit si dinamic bolnavul, sunt: polipoza gastrica, tumorile benigne ale stomacului, gastritele, mai ales gastrita atrofa, ulcerul gastric si anemia biermeriana.

Frecventa: cancerul gastric apare mai frecvent la barbati decat la femei, de obicei dupa 40 -45 de ani.
Anatomie patologica: cancerul gastric se localizeaza de preferinta in regiunea antro-pilorica si pe mica curbura. Mai rar se dezvolta pe regiunea cardiei si pe marea tuberozitate. Cancerul gastric apare sub trei forme principale: vegetant, ulcerant, difuz-infiltrativ, mai rar ca o linita plastica canceroasa. Tumoarea cance¬roasa nu se limiteaza in timp numai la stomac, ci avanseaza, prin cresterea in con¬tinuitate, la organele vecine: pancreas, ficat, vezicula biliara, esofag, epiploon, colon. Procesul canceros se poate generaliza prin metastaze la distanta, pe cale limfatica sau pe cale hematogena.

Simptomatologie: boala poate sa evolueze lent un timp indelungat si marea frecventa a cazurilor cu evolutie rapida pare sa nu fie reala, ci mai degraba determinata de prezentarea bolnavului la medic, intr-un stadiu avansat. Bolnavul are la inceput Simptome discrete, pe care le trece deseori cu vederea. Este asa-zisul stadiu de latenta relativa, care - sesizat - este cat se poate de util pentru diignosticul precoce si instituirea Tratamentului la timp. in acest stadiu apare un microsindrom clinic: un bolnav care pana la varsta de 40 - 45 de ani nu s-a plans de nici o tulburare digestiva, se prezinta la medic cu o serie de acuze de ordin general si digestiv. Microsindromul clinic general, nespecific, apare ca o consecinta a „furtului alimente preferate mai inainte, uneori inapetenta selectiva pentru carne, grasimi sau paine; aerofagie, senzatie de plenitudine, oarecare jena in epigastru. in fata unui asemenea tablou clinic, aparut la o persoana de peste 40 - 50 de ani, suntem obligati sa procedam la o examinare foarte atenta clinica, radiologica, gas-troscopica, la examene de laborator, pentru a nu scapa diagnosticul precoce.
Stadiul manifest al cancerului gastric, stadiu in care se prezinta cel mai des bolnavul la medic si care constituie o faza avansata, este caracterizat prin sindromul clasic al bolii: tulburari digestive gastro-intestinale, inapetenta, uneori anore¬xie relativa pentru carne sau paine, greturi si varsaturi, semne ale instalarii stenozei pilorice; sangerari frecvente si de mica amploare, uneori hematemeza cu aspect de „zat de cafea", mai rar tulburari de tranzit, dureri epigastrice fara orar, necalmante de ingestia de alimente sau de alcaline, stare generala alterata, cu scadere in greutate; paloare a tegumentelor, care in stadii avansate au culoarea paiului, deseori temperatura crescuta, astenie pronuntata, apatie. La examenul abdomenului se poate palpa, uneori, tumoarea. Se pot decela metastazele ganglionare in regiunea supraclaviculara stanga (semnul Virchow-Troisier). Examene paraclinice: examenul sucului gastric arata, in cancerul de stomac, anaciditate sau hipoaciditate, fara ca acesta sa fie insa un semn constant. Uneori, pe langa anaclorhidrie, se constata prezenta acidului lactic - simptom inconstant si tardiv - ca si prezenta bacililor Boas-Oppler. Prezenta celulelor neoplazice in cen¬trifugatul sucului gastric confirma diagnosticul. Cercetarea hemoragiilor oculte in scaun arata ca in peste 75% dintre cazuri reactiile sunt pozitive. Acest examen trebuie facut repetat, un examen negativ neputand fi luat in considerare. Hemograma poate evidentia o anemie hipocroma, uneori initial, dar de cele mai multe ori este tardiv. Viteza de sedimentare a hematiilor este de cele mai multe ori accelerata.

Examenul radiologie (51,52,53, 54) este cel mai util; el poate depista can¬cerul in faza initiala si confirma diagnosticul. in stadiul initial, radiologul poate constata: ingrosari circumscrise si rigiditati alepliurilor mucoasei, aspecte polipoase neregulate ale mucoasei, diminuarea sau absenta miscarilor peristaltice; de asemenea trebuie sa fie atent la semnele care imita ulcerul gastric. in stadiul avansat se pot observa: rigiditate localizata si persistenta, cu oprirea undelor peristaltice la acest nivel; umbre lacunare, corespunzand defectelor de umplere prin prezenta tumorii; deformari ale conturului gastric; nisa cu contur neregulat, intinsa in suprafata: nisa profunda triunghiulara, cu baza larga; rigiditate sau alungire a canalului piloric; lipsa bulei de gaz a stomacului etc.
Gastroscopia: evidentiaza tumoarea si permite efectuarea biopsiei. Diagnosticul pozitiv se bazeaza pe datele furnizate de examenul clinic si radio¬logie, precum si pe examenele complementare si mai ales pe fibroscopie si biopsie, in situatia unei suspiciuni de cancer e preferabil sa recurgem la o laparotomie exploratoare cu examen histopatologic extemporaneu.
Diagnosticul diferential al cancerului gastric in stadiul incipient se face cu ulcerul gastric.
Suspiciunea malignitati este data de existenta semnelor clinice si radiologice si, mai ales, de disparitia semnelor clinice si extinderea celor radiologice. Tot in sta¬diul incipient trebuie sa excludem tumorile benigne ale stomacului (schwannoame, adenoame, fibromioame) si gastrita cronica.
in stadiul avansat, diagnosticul trebuie facut cu sarcomul gastric, cu tumorile gastrice benigne, cu unele forme ale tuberculozei gastrice si ale sifilisului gastric, cu infiltratiile stomacului din boala Hodgkin si din leucemii, cu anemia bierme-riana.
Evolutie: cancerul gastric evolueaza spre casexie si moarte. Durata evolutiei este variabila, ea putand fi scurtata de aparitia unei boli intercurente sau de ivirea unei complicatii.
Complicatiile cele mai frecvente ale cancerului gastric sunt urmatoarele: hemo¬ragiile (mai ales sub forma de hematemeza, insa nu prea mari), perforatia (in peritoneu sau intr-un organ parenchimatos, uneori in colon sau jejun, cu formarea unor fistule) si stenoza pilorica (localizarile pilorice se pot manifesta uneori mai devre¬me, permitand diagnosticul intr-un stadiu nu prea avansat).
Prognosticul cancerului gastric este grav. in ultimii ani, mijloacele de investi¬gatie mai perfectionate si tehnica mai bine pusa la punct a gastrectomiei au amelio¬rat prognosticul.

Tratament:
În cancerul gastric, singurul tratament eficace este interventia chi¬rurgicala. Se face o gastrectomie, la care se pot adauga rezectii partiale de epiplon si ficat. Nu se opereaza cazurile in care se constata prezenta unor metastaze la distanta. Se va interveni chirurgical in toate cazurile in care exista suspiciunea bolii. Tratamentul medical se limiteaza la cazurile care nu pot fi operate. Este un tratament simptomatic, care cauta sa atenueze durerea si sa corecteze tulburarile diseptice, anemia etc.
Tratamentul cu citostatice este paliativ. Se folosesc antimitotice, 5 fluorouracil 1 g x 2/saptamana, asociat eventual cu un preparat cortizonic. Se mai pot administra metrotexat, Endoxan, mitomicina.
Radioterapia este utilizata in Tratamentul sarcoamelor gastrice.





NATUROPATIE
Cancerul gastric, cel mai frecvent, produce dureri ale stomacului. Se deosebeste de ulcer deoarece nu este sincron cu alimentatia, ci are un caracter neregulat si progresiv. Apare cu: scaderea greutatii, pierderea poftei de mancare (in special pentru carne), greturi si varsaturi cu aspect de drojdie de cafea, scaun negru, dureri.



Riscurile Dumneavoastră sporesc dacă sunteţi într-una sau mai multe din următoarele situaţii:
- grupa sanguină A2
- infecţie cu bacteria Helicobacter pylori
- predispoziţie genetică
- Alimentaţie: afumături, sare, piper, ardei iute, mâncăruri orientale, tutun
- Aclorhidria secundară unor boli (atrofia gastrică) sau indusă iatrogen: Omeprazol (?), tratament chirurgical (rezecţie gastrică, vagotomie)
- Gastrita atrofică/metaplazia intestinală
- Anemia pernicioasă
- Gastrita cu pliuri gigante (Ménétrier)
- Displazia gastrică
- Polipii
- stomacul operat (rezecat)
- tutunul
- alcoolul
- stresul
- Aproape 77% dintre bolnavii de cancer gastric au consumat carne grasa prajita. Trebuie atentie in alimentatie deoarece abuzul de grasimi prajite concomitent cu lipsa produselor lactate intaresc impreuna factorii favorizand cancerul. Grasimile prajite provoaca tulburari secretiei gastrice (cu actiune cancerigena), iar lipsa de colina din lapte cu actiune protectoare asupra mucoasei stomacului, accentueaza aceasta.
- Cei care manânca foarte sarat, afumaturi, conserve cu nitraţi sunt predispuşi la cancer
- modul irational de pregatire a alimentelor,
- mese neregulate
- dentitie proasta,
- medicamente antiinflamatoare care au potenţial gastro-toxic,
- medicamnete contra durerii (aspirina, care poate provoca ulcer, gastrită sau hemoragii stomacale) etc.
- Anumite stări patologice pot fi precanceroase: polipoza gastrică, tumorile benigne ale stomacului, gastritele, ulcerul gastric, maladia Menetrier şi anemia biermeriană.
92% din bolnavii de cancer gastric sunt vechi fumatori, iar 42% alcoolici.



LA UNELE PERSOANE S-A OPRIT EVOLUŢIA CANCERULUI FOLOSND ŞI METODE NATURISTE

Plantele medicinale recomandate PENTRU CANCER LA STOMAC:
- coada calului
- coada soricelului
- galbenele
- macrisul iepurelui
- papadie
- patlagina
- urzica



1. Se va bea zilnic 1 cana de macerat la rece de VASC DE STEJAR PENTRU BARBATI SI VASC DE MAR PENTRU FEMEI in 3-4 reprize sau 6 varfuri de cutit de vasc pulbere pe zi (dr. V.O. Pascanu)


2. Se va prepara un macerat la rece din pulbere de năpraznic + tătăneasă + răchitan = 1 lingura amestec de pulberi la 1 cana apa. Doza pentru o zi este de 4 cani

3. Se indica, in caz de crize dureroase, comprese cu aburi de coada-calului aplicate pe stomac (noaptea) si comprese cu bitter suedez (ziua); comprese cu decoct de scuturatura de fân (2 h). Se prepara comprese cu aburi de coada calului planta fara radacina. Se iau 2 maini pline cu coada calului, se pun plantele intr-o sita si se tin deasupra unei oale cu apa in clocot. Coada calului aburita, muiata si fierbinte se pune intr-o panza si se aplica in zona stomacului, deasupra se leaga cu o alta bucata de panza. Compresele se tin 2 ore. Calmeaza durerile din timpul crizelor.Bitter suedez - compresele cu bitter se pregatesc astfel: o bucata mare de vata se umezeste cu bitter suedez si se aplica pe stomac, ziua, iar deasupra se pune o alta vata uscata pentru izolatia termica, apoi se acopera cu o folie de material plastic si se leaga cu o bucata de panza. Calmeaza durerile.

4. Prin alimentaţie se vor asigura vitaminele şi mineralele cu efect protector: vitamina A şi betacaroten, vitaminele C, D, mai ales vitamina E şi Zinc, Seleniu, Magneziu, Calciu, Fier, Cupru

5. Molibden in doze de 100-200 micrograme pe zi, joaca un rol important in vindecarea acestui tip de cancer. Se consuma alimente sarace in molibden. Molibdenul trebuie inclus intr-o strategie de ansamblu care sa contina indeosebi taurina, 2 capsule dimineata si seara. A se evita o alimentatie prea calda si prea sarata, precum si produsele afumate.

6. Gel de Aloe Vera

7. Este recomandat să se consume smochine şi sirop de smochine (să fie cât mai coapte) făcut prin fierberea fructelor până scade lichidul la jumătate şi, când s-a mai răcit, se îndulceşte cu miere. Smochinele conţin latex, capabil să dizolve fibrina (proteină care intervine în coagulare), fiind comparat cu sucul pancreatic şi substanţa ficoină, cu efect antineoplazic. Ajută digestia şi combate durerile de stomac.

8. Gutuile sunt indicate prin efectul astringent, emolient, hemostatic, digestiv. Se pot consuma şi fierte cu coajă sau se poate bea ceai din frunze, cu aceleaşi proprietăţi.

9. In caz de cancer fara metastaza, se bea ceai de pelin si sânziene.

10. *Intr-un asemenea caz se pun pe stomac pe parcursul zilei comprese cu ierburi suedeze timp de 4 ore; daca bolnavul este in stare, ar fi bine ca aceste 4 ore sa le petreaca in afara patului. Numai sa aiba grija sa-i fie compresele acoperite calduros, ca sa nu se creeze o senzatie de frig din cauza evaporarii. Se pun in timpul noptii comprese cu aburi de coada-calului, iar daca se ivesc dureri mari, se aplica aceste comprese cu aburi si dimineata si dupa-amiaza cite 2 ore in pat (a se vedea pentru ambele comprese). In plus fata de aceste comprese trebuie sa se bea incetul cu incetul 1 1 - 2 litri de ceai, pe cit posibil din urzici si filimici proaspete, amestecate in parti egale. In cancerul gastric incipient ajuta sucul proaspat stors al macrisului-iepurelui, 3-5 picaturi la fiecare ora, baute in ceaiul recomandat. Din scrisoarea unui participant la razboi, datata iulie 1999: ,,Dupa intoarcerea mea din prizonierat in 1947 am avut cancer la stomac. Doctorii m-au trimis acasa din spital considerindu-ma incurabil. Silit de imprejurari, m-am indreptat catre natura marelui nostru Creator si mi-am cautat plantele corespunzatoare: urzica, papadia, coada-soricelului si patlagina, din al caror suc am luat o data pe ora cite 1 inghititura. Dupa numai citeva ore am remarcat ca-mi era mult mai bine, mai ales ca stomacul pastra in sfirsit putinul pe care-l mai puteam minca. A fost salvarea mea… De aceea sa nu va lasati in nici un caz descurajat(a) de atacuri, care de fapt sunt produse numai de forte obscure. Marile bucurii legate de vindecarile prin plante se ridica cert peste toate neajunsurile omenesti care stirnesc astfel de greutati!"* (Maria Treben)

11. Infuzie din amestec in parti egale de: coada-soricelului, sunatoare, turita-mare si coada-calului (2-3 linguri/1 1 apa). De asemenea, este eficient maceratul de obligeana. Un alt amestec (in parti egale) din plantele: galbenele, sunatoare, obligeana, tataneasa, salvie, napraznic, trifoi rosu. Se poate lua cate o lingurita pulbere cu minimum 30 min. inainte de masa, de 3-4 ori/zi, tinuta sublingual cateva minute, apoi se inghite cu putina apa.


12. 100 g coada soricelului flori + 200 g papadie planta + 300 g patlagina = din al carui suc se ia cate 1 lingurita inainte de mese.

13. Parti egale galbenele + urzica = infuzie din 5 lingurite de plante la 1,5 litri apa clocotinda; se lasa sa traga 10 minute; se strecoara; se bea tota cantitatea de ceai pe parcursul unei zile, incetul cu incetul.

14. Pelin - infuzie din 1 lingurita la o cana de apa clocotinda; se lasa 3 minute; se strecoara; se bea o cana de ceai pe zi.

15. Sa se faca tratament cu produse apicole: miere, propolis, apilarnil, laptisor de matca, polen etc.

16. TRATAMENTUL DR. RUDOLF BREUSS (vezi articolul doctorului Rudolf Breuss)
Se bea 1 1/2 litri ceai din galbenele + urzica (indicat, proaspete, in cantitati egale)
Reteta Dr. Rudolf Breuss = TRATAMENTUL TOTAL AL CANCERULUI + ceai de pelin sau tintaura
CEAI DE PELIN
Puneti o priza (cat puteti cuprinde intre degetul mare si doua degete) de planta in apa (purificata sau filtrata) fiarta, fierbinte, pentru doar 3 secunde la infuzat.
Se bea 1 cana pe zi de ceai rece de pelin cu inghitituri mici
Daca aveti si un stomac iritabil (nervi la stomac) beti o cana de ceai de valeriana si ceai de pelin.
CEAI DE PELIN+VALERIANA
Fierbeti 3 minute 1 lingura de radacina de valeriana intr-o cana de apa (filtrata sau purificata).
Puneti o priza (cat puteti cuprinde intre degetul mare si doua degete) de pelin intr-un filtru dasupra unei cani si turnati ceaiul de valeriana timp de doar 3 secunde.
Se bea 1 cana pe zi de ceai rece cu inghitituri mici.

17. In cancerul gastric incipient ajuta sucul proaspat de macrisul-iepurelui, 3-5 picaturi in ceai.

18. Suc de urzica, papadie, coada-soricelului si patlagina - se ia o data pe ora cate o inghititura.

19. Se recomanda consumul de suc de frunze de varza.

20. In caz de tumori abdominale, sa se bea zer (Valeriu Popa)

21. Produsul „Biovital" cu extract de orz verde.

22. Ţintaura - infuzie din 1 lingurita la o cana de apa clocotinda; se lasa 3 minute; se strecoara; se bea o cana de ceai pe zi.

23. Suc de: urizca + papadie + coada soricelului + patlagina frunze = se storc frunzele proaspete si bine spalate printr-un storcator si se ia din acest suc cate o inghititura la o ora.

24. 4 linguri tataneasa radacina + 4 linguri maces fructe = se ia 1 lingurita si jumatate din acest amestec de plante, se lasa in 250 ml de apa rece, timp de 30 minute, apoi se fierbe 3 minute si se varsa peste urmatorul amestec = 4 linguri de patlagina frunze + 3 linguri de trifoi rosu planta fara radacina + 2 linguri muschi de piatra toata planta + 2 linguri de galbenele = totul se lasa acoperit 5 minute, apoi se filtreaza. Se beau 3-4 cani zilnic, pe durata bolii

25. Tratamentul de 6 luni al dr. Fanica Voinea Ene si dr. Ion Plesca (vezi articolul respectiv)
Se urmeaza recomandarile mentionate la "Tratamentul pentru toate formele de cancer"
Pentru cancerul esofagului, stomacului si intestinelor se recomanda una din urmatoarele tincturi specifice:
a) parti egale cerentel radacina + iarba mare radacina + levantica flori
Se iau 1-2 picaturi pe kilocorp, de 3 ori pe zi in acelasi ceai cu tinctura generala
b) parti egale busuioc salbatic (Herba Prunellae) + scoarta de dud alb + scoarta de lemn cainesc
Se iau 2-3 picaturi pe kilocorp, de 3 ori pe zi in acelasi ceai cu tinctura generala

26. Arnica flori se pun la inmuiat / macerat in ulei de masline timp de 8 zile. Se ia cate o lingurita de 3 ori pe zi din acest ulei (Alexander Grady)
27. 200 g galbenele planta + 200 g urzica planta = infuzie din acest amestec la 2 litri apa; se bea cate o cana inainte de mesele principale.

Niciun comentariu: