luni, 11 februarie 2008

Postul - Lucrurile pe care trebuie sa le aveti la indemana pentru un post reusit

Lucrurile pe care trebuie sa le aveti la indemana:

Apa: procurati-va apa minerala saraca in acid carbonic si sare. Suficienta si de buna calitate! Persoanele cu greutate normala: circa 2 l. Supraponderalii: circa 3 l. Subponderalii: circa 1 - 1,5 l.
Ceaiul: in principiu, toate ceaiurile de plante sunt bune! Iata totusi cateva sugestii:
- Hamei, valeriana, sunatoare (calmante);
- Podbal, patlagina, anason (pentru respiratie);
- Macese, tei, salvie (pentru piele);
- Vasc, roinita, nalba, levantica (pentru inima);
- Armurariu, coada-soricelului (pentru ficat);
- Splinuta (Solidago virga aurea), papadie, urzica (pentru rinichi);
- Frunze de mesteacan, urzica, boabe de ienupar - 1-2 boabe, zdrobite (pentru sange);
- Rozmarin, ceai negru - doar in caz de nevoie (pentru circulatie);
- Fenicul, musetel, menta (pentru digestie).
Important! Ceaiurile se infuzeaza circa 2 minute si se beau mai putin concentrate (sa fie deschise la culoare) si fara zahar! Plantele se schimba mereu, nu se bea acelasi fel de ceai mai mult de trei saptamani.
Supa de zarzavat: este o "fiertura" de zarzavat fara alte ingrediente! Preparati mereu supa proaspata, si anume din toate legumele care se preteaza la acest fel de mancare: cartofi, morcovi, telina, praz, conopida, patrunjel, usturoi, ceapa, rosii, frunze de gulie... Pentru condimentat - dar cu masura -, folositi piper, foi de dafin, nucsoara, 2 boabe de ienupar sau coriandru. Supa se zarzavat nu se sareaza deloc! Prepararea: se lasa legumele sa fiarba incet 1/2 - 1 ora, dupa care se strecoara. Se consuma doar zeama! Nu se adauga sare, dar se poate "iuti" cu putin ardei iute. In felul acesta, temperatura corpului creste, iar nervii gustativi sunt potoliti. In supa se pot adauga de exemplu patrunjel verde, care se strecoara si se arunca impreuna cu legumele fierte.

Alte necesitati:
- miere - 1 borcan de miere curata de la producatori sau din magazine cu produse biologice;
- 1 irigator;
- 1 buiota (sau o sticla cu apa fierbinte), pentru dezintoxicarea ficatului si in cazul frisoanelor produse de scaderea temperaturii corpului;
- 1 perie uscata - pentru masarea (zilnica) a pielii si stimularea circulatiei sanguine;
- 1 perie de dinti - pentru inlaturarea depunerilor de pe limba (mai evidente in timpul postului). Dupa aceea, periuta trebuie curatata foarte bine, apa de gura (cu care se clateste gura pentru indepartarea mirosului specific postului).
Poate fi si putina zeama de lamaie cu apa, produse cosmetice pentru igiena personala;
- vaselina (pentru ungerea canulei de irigator),
- 1 pereche de sosete calduroase - in eventualitatea ca atunci cand stati culcati sau cand dormiti, picioarele nu vor sa se incalzeasca.

Niciun comentariu: